Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Οι Τούρκοι δέσμευσαν για άσκηση το αεροδρόμιο της Ρόδου!

Οι Τούρκοι δέσμευσαν για άσκηση το αεροδρόμιο της Ρόδου!

Από το ελληνικό ΥΠΕΞ λένε ότι η NAVTEX δεν αφορά το αεροδρόμιο, αλλά «κομμάτι» του FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου - Αντίδραση από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα - Καλεί τις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την άσκηση «Θαλασσόλυκος», να μην στείλουν εκπροσώπους - Κάνει λόγο για γεγονός που «παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων»

Με επιστολή του προς τις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης ΝΤΕΝΙΖ ΓΚΟΡΝΤΟΥ («Θαλασσόλυκος») ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, τις καλεί να μη στείλουν εκπροσώπους τους, γιατί «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου».

«Το γεγονός αυτό» υπογραμμίζει, «πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων». Τονίζει, δε, ότι είναι μόνο χάρη στις ενέργειες της Ελλάδας, που έχει αποφευχθεί περαιτέρω ένταση στο Αιγαίο.

Την επιστολή Λουκάκη αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK, που γράφει: “Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μη συμμετέχουν».

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρέσβης έστειλε επιστολές στις χώρες που έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης, στις 22 Μαΐου, λέγοντας: «Η άσκηση, η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές, περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

Πρόκειται, σαφώς, για άλλη μία προκλητική κίνηση από την Τουρκία, που δοκιμάζει τα όρια των αντοχών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα εκδίδει τη μία NAVTEX μετά την άλλη και δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η τουρκική NAVTEX δεν αφορά στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αλλά σε «κομμάτι» του FIR Αθηνών ανατολικά του νησιού.

http://www.protothema.gr/greece/article/680916/oi-tourkoi-desmeusan-gia-askisi-akoma-kai-to-aerodromio-tis-rodou-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου