Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ: Τα «ροζ σκουφάκια με αυτιά γάτας» εναντίον του Τραμπ και η προέλευσή τους



Τον Ιανουάριο έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον η λεγόμενη «Πορεία των Γυναικών» (στην πραγματικότητα πορεία των ΛΙΜΠΕΡΑΛ γυναικών - και όχι μόνο γυναικών) με τους συγκεντρωμένους να φοράνε κάτι ροζ σκουφάκια. Η εκδήλωση ήταν άλλη μία αντίδραση στους αδυνατούντες «δημοκράτες» να αποδεχθούν την βούληση του αμερικάνικου λαού στις πρόσφατες εκλογές και την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. 


Την πρωτοβουλία στήριξαν τεράστιες προσωπικότητες όπως η Κέιτι Πέρι, η Σερ, η  Σκάρλετ Γιόχανσον και η μαντόνα.

Τα σκουφάκια προβλήθηκαν ως «ένα σύμβολο κατά του Ντόναλντ Τραμπ» και ένα «σύμβολο της ενότητάς μας» (των λίμπεραλ).

Η εβραιοαμερικάνικη ιστοσελίδα Forward μας ενημερώνει για την"κρυφή εβραϊκή προέλευση του pussyhat":

«Ενώ οι υποστηρικτές του Donald Trump φοράνε τα κόκκινα καπέλα του μπέιζμπολ με την φράση “Make America GreatAgain,” οι αντίπαλοι του Trump έχουν το δικό τους καπέλο: το ροζpussyhat. Το σκουφί με τα αυτιά της γάτας που σχεδιάστηκε από την 38χρονη Jayna Zweiman και την φίλη της Krista Suh, έχει γίνει ένα αναγνωρισμένο σύμβολο διαμαρτυρίας. Είναι, επίσης, σύμφωνα με την Zweiman, η προσωπική tikkun olam* πράξη της.

Και οι δυο παππούδες και γιαγιάδες της Zweiman μετανάστευσαν από την Ανατολική Ευρώπη και ενώ έκαναν κάθε προσπάθεια να αφομοιωθούν, είπαν στην εγγονή τους το τι πέρασαν. Ο ένας παππούς της Zweiman έπρεπε να περιμένει οκτώ χρόνια για μια θεώρηση. Η μια γιαγιά της, πρόσφυγας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιβίωνε για αρκετούς μήνες με πατάτες.

«Ξέρω τόσες πολλές οικογένειες που έχουν τις ίδιες ιστορίες», λέει η Zweiman. «Είναι απλά η απόδειξη ότι οι άνθρωποι αξίζουν την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την ασφάλεια. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο...»

Tikkun olam (που σημαίνει «επισκευάζοντας τον κόσμο»), είναι μια έννοια του Ιουδαϊσμού που έχει καμπαλιστική προέλευση και στην σύγχρονη εποχή σημαίνει ότι οι Εβραίοι «φέρουν την ευθύνη» όχι μόνο για τη δική τους πνευματική και υλική ευημερία, αλλά και για την ευημερία όλου του κόσμου.


ΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου