Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΗΠΑ: Επιτέλους! Μετά από έναν αιώνα χωρίς φόνους μια μικρή πόλη του Βερμόντ μπορεί να γιορτάσει την «διαφορετικότητά» της. Με έναν φόνο...



Του John Derbyshire (VdareΚΟ (από ΕΘ)

Η πόλη του Μονπελιέ (Montpelier), στο Βερμόντ των ΗΠΑ, με πληθυσμό 7.500 κατοίκους, είχε την πρώτη της ανθρωποκτονία από τη δεκαετία του 1920! Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Daily News της Νέας Υόρκης, 24-1-2017:

Ο ύποπτος Τζεϊβεόν Καμπαλέρο (Jayveon Caballero), 29 ετών, πιστεύεται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον γνωστό του, Μάρκους Ώστιν (Markus Austin), σε ένα πάρκινγκ συγκροτήματος πολυκατοικιών γύρω στις 4:30.

Η αστυνομία είπε ότι πρόκειται για τον πρώτο φόνο από τη δεκαετία του 1920 στην πόλη Μονπελιέ, η οποία είναι η μικρότερη σε πληθυσμό πρωτεύουσα πολιτείας στις ΗΠΑ.

Η φίλη του Καμπλέρο, Ντεζιρέ Κάρι, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες δέχθηκε επίθεση από τον Ώστιν (πρώην μπασκεμπολίστα - φώτο δεξιά) πριν τον πυροβολήσει ο φίλος της, συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ κατηγορούμενη για ναρκωτικά.

Η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ καταλέγει τον πληθυσμό του Μονπελιέ ως 1% μαύρο. Δηλαδή, ένας στους εκατό κατοίκους είναι μαύρος. Επομένως, η πιθανότητα να γίνει μια ανθρωποκτονία στο Μονπελέ από έναν μαύρο πολίτη είναι μία στις δέκα χιλιάδες, αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά ανθρωποκτονιών μεταξύ φυλών.

Αν επιπλέον λάβουμε υπόψιν το ενδεχόμενο ότι το θύμα να είναι επίσης μαύρος, τότε μιλάμε για ένα γεγονός με πιθανότητες μία στο ένα εκατομμύριο, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμείνουν ίσοι.
Βέβαια όλοι οι άλλοι παράγοντες δεν είναι ίσοι. Οι μαύροι διαπράττουν ανθρωποκτονίες σε ποσοστό επτά έως οκτώ φορές περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των μη μαύρων και συνήθως σκοτώνουν άλλους μαύρους.

Παρόλα αυτά, νομίζω ότι το Μονπελιέ μπορεί να ονομάσει αυτό την χρονιά «έτος σταθμό» στην ιστορία του και να  γιορτάσει επιτέλους την «διαφορετικότητα» ("diversity"), μετά από έναν αιώνα λευκών προνομίων (στις ΗΠΑ το λένε "White Privilege")!


ΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου