Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Απίστευτο: Δεν είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό δολοφόνο

Απίστευτο: Δεν είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό δολοφόνο

Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: Αν ήταν σε λίστα υπόπτων δεν θα τον είχαμε καταχωρήσει ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα - Προκαλεί ο Παρασκευόπουλος: Οι κακές συγκυρίες δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική!

Σοβαρότατα ερωτηματικά για τον τρόπο που αντέδρασαν τόσο οι διωκτικές αρχές, όσο και η Δικαιοσύνη, προκύπτουν στην υπόθεση του Αφγανού που βίασε και σκότωσε τη 19χρονη φοιτήτρια της Ιατρικής στη Γερμανία. Όπως διαπιστώνεται, δεν είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, πράγμα που ήταν αυτονόητο να γίνει, από τη στιγμή που θεωρήθηκε δραπέτης. Κάθε κρατούμενος που αποφυλακίζεται υπό όρους και δεν τους τηρεί, αυτομάτως θεωρείται δραπέτης και σχηματίζεται σε βάρος του σχετική δικογραφία. Πέρα δηλαδή, από το γεγονός ότι ένας βίαιος εγκληματίας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και βρέθηκε ελεύθερος, δηλώνοντας διεύθυνση στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για την αναζήτησή του.

Αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr δεν έγινε, άγνωστο γιατί. Ο Αφγανός, κατά τη σύλληψή του το 2013, μετά την απόπειρα ληστείας και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της φοιτήτριας στην Κέρκυρα είχε υποστηρίζει ότι ήταν 17 ετών, δηλαδή ανήλικος. Ετσι, οδηγήθηκε στο Βόλο, σε σωφρονιστική δομή ανηλίκων απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, πριν εκτίσει την ποινή της δεκαετούς κάθειρξης που του είχε επιβληθεί.

Την «αβλεψία» των ελληνικών αρχών καυτηρίασε νωρίτερα σήμερα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές αντιμετώπισαν τον δολοφόνο της 19χρονης Μαρίας Λ., κάνοντας λόγο για μία «ιδιαίτερα ενοχλητική διαδικασία».

Ο Ντε Μεζιέρ ειδικότερα, τόνισε πως εάν το όνομα του Αφγανού ήταν στη διεθνή λίστα υπόπτων τότε και οι γερμανικές αρχές θα είχαν κινηθεί διαφορετικά και δεν θα τον είχαν καταχωρήσει στις υπηρεσίες τους ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα. Ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός άδειασε τις ελληνικές αρχές για το γεγονός ότι δεν είχαν εκδώσει σε βάρος του δραπέτη Αφγανού ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έτσι, δεν χτύπησε πουθενά συναγερμός όταν εκείνος κατάφερε να φθάσει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, πάντως, τα στοιχεία του «Χουσσεϊν» είχαν καταγραφεί στο ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων Eurodat τον Ιανουάριο του 2013, όταν είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου, το οποίο είχε απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται την ανηλικότητα του δράστη κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος για το οποίο καταδικάστηκε στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τη μη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος, ο οποίος όταν παραβίασε τους όρους της απόλυσης από τις φυλακές, είχε ενηλικιωθεί...

Κυνισμός Παρασκευόπουλου 

Όμως, παρά τη γενική κατακραυγή, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, προκαλεί με τον κυνισμό του, αυτή τη φορά. Όπως είπε στη Βουλή, όπου είχε οξεία αντιπαράθεση με τον Χαράλαμπο Αθανασίου που είχε θητεύσει στο ίδιο υπουργείο επί κυβέρνησης ΝΔ:  «Ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα». Και συνέχισε μιλώντας για ... κακές συγκυρίες: «Οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική».

http://www.protothema.gr/greece/article/637477/varies-euthunes-den-eihe-ekdothei-europaiko-edalma-sullipsis-gia-ton-afgano-dolofono/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου