Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Γερμανία: Ο ISIS πίσω από την επίθεση στο Άνσμπαχ

Γερμανία: Ο ISIS πίσω από την επίθεση στο  Άνσμπαχ

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη - Ο Μοχάμεντ Ντελέλ ήθελε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά μέσα στο πλήθος- Στόχος του τα πολλά θύματα - Ο δράστης είχε ορκιστεί πίστη στον Μπαγκνταντί

Ήθελε να σκορπίσει το θάνατο σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε και δε σκόπευε να αυτοκτονήσει ο 27χρονος Σύρος που πυροδότησε εκρηκτικά ενώ βρισκόταν έξω από φεστιβάλ μουσικής στο Άνσμπαχ της Γερμανίας με τουλάχιστον 2.000 θεατές, τραυματίζοντας δώδεκα ανθρώπους, εκ των οποίων τρεις σοβαρά.

Ο 27χρονος Μοχάμεντ Ντελέλ, όπως είναι το όνομά του σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, εικάζεται ότι δεν είχε συμπεριλάβει στα φονικά του πλάνα την αυτοκτονία, αλλά με τα εκρηκτικά που μετέφερε στο σακίδιό του είχε στόχο να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με τον οποίο ο Ντελέλ που βρισκόταν στη χώρα  παρότι δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά του για παροχή ασύλου, επρόκειτο να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό από απόσταση και με ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνά του.

Ωστόσο, τα πλάνα του δεν προχώρησαν όπως τα είχε σχεδιάσει με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να χάσει τη ζωή του.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές που επικαλούνται γερμανικά δημοσιεύματα, ο Ντελέλ είχε πραγματοποιήσει κλήσεις με ένα από τα δύο τηλέφωνά του λίγη ώρα πριν την έκρηξη.

Εν τω μεταξύ, προκύπτει πως ο Ντελέλ είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στο παρελθόν κυρίως για υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ο 27χρονος επρόκειτο να εκδοθεί στη Βουλγαρία, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο.

 

Την ίδια ώρα, η γερμανική αστυνομία καλεί όσους βρίσκονταν στο συναυλιακό χώρο να στείλουν οπτικό υλικό στους αρμόδιους για να διευκολυνθεί η έρευνά τους.

Βέβαια, λίγες ώρες μετά το αιματηρό περιστατικό ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, έσπευσε να το χαρακτηρίσει «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», αλλά οι αναλυτές ερευνούν και το ενδεχόμενο το αρχικό σχέδιο του Σύρου να μην λειτούργησε.



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας, Βίνφριντ Μπάουσμπαχ, ο οποίος έκανε λόγο για «ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» και επισήμανε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στην Γερμανία».

O Mπάουσμπαχ ζήτησε επίσης να προσαρμοστεί το «δημοκρατικό και ελεύθερο Κράτος Δικαίου» της Γερμανίας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και να βελτιωθούν οι δυνατότητες έρευνας και ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Τόνισε ακόμη  την ανάγκη να επανεξεταστεί το πλαίσιο που τίθεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα παραμονής στην Γερμανία.



Η δήμαρχος του Άνσμπαχ, Κάρλα Σάιντελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δεν έδωσε λεπτομέρειες γύρω από το δράστη, αλλά εξήγησε πως ο συναυλιακός χώρος, στον οποίο βρίσκονταν περίπου 2.000 άνθρωποι, εκκενώθηκε γρήγορα παρότι οι αρμόδιοι περίμεναν μέχρι να σταματήσει η μουσική.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα για όσους ζητούν άσυλο εδώ», συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πολλά σχέδια για την υποδοχή νέων αιτούντων.

Εντούτοις, η Σάιντελ επισήμανε πως καθώς η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «μοναχικό λύκο» ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπεί και συμπλήρωσε πως εικάζεται ότι το έγκλημα είναι αποτέλεσμα «αυτοκτονικών τάσεων», τις οποίες είχε εμφανίσει στο παρελθόν ο Ντελέλ.

Έπειτα από αστυνομική έρευνα στην κατοικία του 27χρονου, εντοπίστηκαν βίντεο με βίαιο περιεχόμενο, καθώς και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα δε, με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ο Ντελέλ είχε σε ένα από τα τηλέφωνά του βίντεο, στο οποίο ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί.

Αρχικάμ η γερμανική αστυνομία υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις που να συνδέουν τον δράστη με την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά όσα βρέθηκαν στην κατοχή του υποδεικνύουν ότι πίσω από την επίθεση υπήρχαν ισλαμιστικά κίνητρα.

Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος που με ανακοίνωσή του μέσω του πρακτορείου Amaq ανέφερε πως ο «στρατιώτης» της οργάνωσης εξαπέλυσε την επίθεση.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατών.



http://www.protothema.gr/world/article/597817/germania-o-27hronos-suros-ithele-na-purodotisei-ta-ekriktika-mesa-sto-plithos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου