Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν βουλευτή των Εργατικών στη Βρετανία

Πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν βουλευτή των Εργατικών στη Βρετανία

Θύμα της επίθεσης η βουλευτής Τζο Κοξ που είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ - Ο δράστης φώναζε «Πρώτα η Βρετανία» και είναι οπαδός του Brexit - Κρίσιμη η κατάστασή της

Συγκλονισμένη παρακολουθεί ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σε περιοχή της πόλης Λιντς, όταν ένας άνδρας πυροβόλησε και μαχαίρωσε τη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η 41χρονη βουλευτής δέχθηκε τα πυρά, την ώρα που εξερχόταν της βιβλιοθήκης Μπίρστολ κοντά στο Λιντς της κομητείας του Γιορκσάιρ.

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της βρετανικής αστυνομίας συνελήφθη ένας 52χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην ενέδρα θανάτου της βουλευτίνας.



Προς το παρόν το μόνο που έχει γίνει γνωστό σχετικά με το συλληφθέντα είναι το όνομά του, το οποίο σύμφωνα με το BBC είναι Τόμι Μερ, αλλά και ότι ήταν μοναχικός σύμφωνα με τους γείτονές του.

Το χρονικό της επίθεσης καταγράφηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν ότι ο άνδρας αρχικά τράβηξε από τα μαλλιά την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια την πυροβόλησε μέχρι τρεις φορές, εκ των οποίων η τελευταία βολή ήταν σχεδόν εξ επαφής και κοντά στο κεφάλι της.

Στη συνέχεια ο δράστης σε κατάσταση αμόκ μαχαίρωσε τη βουλευτή με μαχαίρι, την κλώτσησε ενώ ήταν αιμόφυρτη στο έδαφος και έφυγε από το σημείο ανενόχλητος και πολύ ήρεμος, φωνάζοντας σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες «Πρώτα η Βρετανία».

Η Κοξ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λιντς, ενώ η κατάστασή της είναι κρίσιμη.

Την ανησυχία του για το αιματηρό επεισόδιο εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Πολύ ανήσυχος για τις αναφορές ότι η Τζο Κοξ έχει τραυματιστεί. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στην Τζον και την οικογένειά της».

Σύμφωνα με το Sky News μετά τον πυροβολισμό της Κοξ, ο επικεφαλής της καμπάνιας «Leave», και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε πως η καμπάνια διακόπτεται προσωρινά. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» την καμπάνια τους και οι υποστηρικτές του «Remain».

Το περιστατικό διήρκησε περίπου 15-20 λεπτά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που τόνισαν ότι ο άνδρας «χτυπούσε και τραβούσε από τα μαλλιά την Κοξ», ενώ ένας «πολύ θαρραλέος άνδρας από ένα καθαριστήριο προσπάθησε να τον συγκρατήσει και δεν μπορούσε να τον σταματήσει γιατί ξαφνικά τράβηξε όπλο. Ήταν ακίνητη όταν εκείνος την πυροβόλησε».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση ενάντια στην Κοξ.

«Απόλυτα σοκαρισμένος από τις ειδήσεις για την επίθεση κατά της Τζο Κοξ. Οι σκέψεις όλου του Εργατικού Κόμματος είναι μαζί της και με την οικογένειά της αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Κόρμπιν.

Ανάρτηση στο Twitter, όμως, πραγματοποίησε και ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP και υπέρμαχου της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Νάιτζελ Φάρατζ. Στο μήνυμά του έγραψε: «Σοκαρισμένος στο άκουσμα της επίθεσης κατά της Τζο Κοξ. Εύχομαι να γίνει καλά».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σοκαρισμένος από την «τρομερή επίθεση κατά της Τζο Κοξ». Όπως έγραψε στο Twitter «οι σκέψεις και οι προσευχές μας στο σύζυγο και τα παιδιά τους».

Ο 17χρονος Σαμ Γουάτσον μιλώντας στο ITV Calendar περιέγραψε τις στιγμές χάους που επικράτησαν ενώ εκείνος έκανε ποδήλατο στην περιοχή: «Ακούγονταν κραυγές από παντού. Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Υπήρχε μία γυναίκα πεσμένη στο δρόμο και ένας άνδρας με ένα μαύρο καπέλο περπατούσε. Δεν ήθελα να πλησιάσω. Οι γυναίκες από την καφετέρια έτρεξαν έξω κρατώντας πετσέτες για να βοηθήσουν. Ήταν πολύ τρομακτικό».

Την ίδια στιγμή, λέγεται πως πίσω από την επίθεση δεν κρύβεται μόνο η στάση της Κοξ σχετικά με το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά και το γεγονός ότι δεν ψήφισε κατά των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

Επισημαίνεται πως προληπτικά εκκενώθηκαν σχολεία στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση.

Περίπου δύο ώρες μετά το αιματηρό περιστατικό, η αντιπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Britain First («Πρώτα η Βρετανία»), Τζέιντα Φράνσεν, δήλωσε πως εξετάζονται οι αναφορές που υποστηρίζουν ότι ο δράστης φώναξε «Πρώτα η Βρετανία».

Η Φράνσεν συμπλήρωσε: «Είμαστε τρομερά σοκαρισμένοι που βλέπουμε αυτές τις αναφορές και θέλουμε να επιβεβαιώσουμε πρώτα, γιατί η πηγή ήταν ένας αυτήκοος μάρτυρας. Δεν είναι σίγουρα το είδος συμπεριφοράς που εγκρίνουμε».

Μετά το «χτύπημα», ο σύζυγος της βουλευτίνας, Μπρένταν Κοξ, ανήρτησε φωτογραφία της στο λογαριασμό του στο Twitter από την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ της περασμένης Τετάρτης στον Τάμεση. Ο ίδιος, μάλιστα, επέλεξε για κεντρική φωτογραφία του προφίλ του, μία εικόνα του με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους σε σκάφος που ακολουθούσε το πλοιάριο του μουσικού Μπομπ Γκέλντοφ στη «ναυμαχία» που σημειώθηκε στο Λονδίνο ανάμεσα στους υποστηρικτές του «Remain» και του «Brexit».

http://www.protothema.gr/world/article/587637/alert-purovolisan-vouleuti-ton-ergatikon-sti-vretania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου