Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σοκ και δέος από το 51,9% του Brexit

Βαθύτατα διχασμένη η Βρετανία - Λονδίνο, Σκωτία και Β. Ιρλανδία ψήφισαν παραμονή, η υπόλοιπη χώρα «έβγαλε» έξοδο - Στο 72,1% η συμμετοχή - Το ολονύχτιο θρίλερ και η αποτυχία των δημοσκόπων

Παγκόσμιο σοκ. Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν, αλλά λίγοι πίστευαν (σε αυτό έβαλαν το δαχτυλάκι τους και οι δημοσκόποι) έγινε. Η Βρετανία έπειτα από 43 χρόνια είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αλλάζει τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τη ζωή όλων μας. 

Σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την ευρωπαϊκή ήπειρο, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit (ποσοστό 51,9%) ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων. Η διαφορά δηλαδή ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους! Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,1%.
 
Η Βρετανία είναι πλέον βαθύτατα διχασμένη, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. 



Έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της Αγγλίας ενώ Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει αρνητικά με την απειλή του κραχ να είναι ορατή καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στον χρυσό και το γεν. 

Μετά την επικράτηση των υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον δημιουργούνται ερωτήματα ακόμα και για την υπόσταση της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η ηγέτης της Σκωτίας ζήτησε εμμέσως ξανά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.



Είναι χαρακτηριστικό ότι αναλυτές σχολιάζουν στον ξένο Τύπο ότι η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκρίσιμη με την περίπτωση του Σιδηρού Παραπετάσματος πριν από τριάντα χρόνια.

Τα δύο μοιραία πρόσωπα του δημοψηφίσματος είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φαίνεται πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά το εις βάρος του αποτέλεσμα. Κατά πληροφορίες, το 69% των ψηφοφόρων των Εργατικών τάχθηκε υπέρ του Bremain. Ο Φάρατζ αντίθετα πανηγυρίζει και μάλιστα τις πρώτες πρωινές ώρες προέβη σε μία τουλάχιστον άκομψη τοποθέτηση καθώς είπε ότι «νικήσαμε χωρίς να πέσει σφαίρα», προφανώς ξεχνώντας τη δολοφονία της Τζο Κοξ που συγκλόνισε τη χώρα.

Το αποτέλεσμα πάντως αναμένεται να έχει σαρωτικό αντίκτυπο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ άμεσα θα επηρεαστούν Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.

Σοκ στις Βρυξέλλες
Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι τέσσερις άντρες θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.

Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.

Η μεγάλη ήττα των δημοσκόπων και το θρίλερ της καταμέτρησης

Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί και ήττα των δημοσκόπων οι οποίοι τις τελευταίες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες αλλά και τις πρώτες μετά την έναρξη της καταμέτρησης έδιναν ως νικητή το Bremain και όχι το Brexit. Ενδεικτική η δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (δεν διενεργήθηκαν exit polls) και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην οποία το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης. Η εταιρεία Ipsos Mori έδινε ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Στη διάρκεια της νύχτας εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ. Ενώ αρχικά τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν Bremain, λίγες ώρες αργότερα φάνηκε ότι βγαίνει Brexit. Στις 6:40 της Παρασκευής 24 Ιουνίου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Βρετανίας BBC και ITV ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι το προβάδισμα του Brexit είναι τόσο μεγάλο ώστε αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή. 


http://www.protothema.gr/world/article/589678/sok-kai-deos-apo-to-519-tou-brexit/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου