Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωσε εκλογές ο Τσίπρας

Ανακοίνωσε εκλογές ο Τσίπρας

Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης στον ελληνικό λαό κι αμέσως μετά μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του.

Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός περιέγραψε αρχικά τη δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα με τις «πιέσεις, τους εκβιασμούς, την πιστωτική ασφυξία και τα τελεσίγραφα». Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας, «η καταστροφή παίρνει τέλος με την υπογραφή της συμφωνίας», αν και όπως παραδέχτηκε «δεν ήταν η συμφωνία που θέλαμε». Αντίθετα, «φέραμε ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα. «Με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού 

«Τους τελευταίους μήνες περάσαμε δραματικές στιγμές. Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, η πιστωτική ασφυξία και τα τελεσίγραφα οδήγησαν σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Ωστόσο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, του προηγούμενους μήνες «ζήσαμε και τη λαϊκή αποφασιστικότητα να αλλάξει η χώρα». «Αυτή η αποφασιστικότητα ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας», αρκεί όπως είπε «η κοινωνία να είναι παρούσα ψύχραιμη και αποφασιστική».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη αλλά δεν περιμέναμε την αντίδραση αυτή», τόνισε και συμπλήρωσε πως «έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά».

«Δώσαμε μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες με στόχο να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών χωρίς να αποδεχόμαστε αφαίμαξη των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι «συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, άρα 20 δισ. ευρώ λιγότερα μέτρα».

«Τώρα που αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του, εγώ αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Αποφάσισα και θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης. Τώρα πρέπει να πάρει τον λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. Εσείς θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα. Εσείς θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο μέλλον. Εσείς με την ψήφο σας θα μας κρίνετε όλους. Θα κρίνετε κι εκείνους από το παλιό κομματικό σύστημα που μας πίεζαν συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών να υπογράψουμε ό,τι μας έβαζαν μπροστά μας. Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των αξιών μας» δήλωσε και υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένος πως παρά τις δυσκολίες «τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα».

«Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης η Ελλάδα θα είναι στη πρώτη γραμμή. Χθες ζήτησα από τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει και το ευρωκοινοβούλιο τους θεσμούς».

«Όλο αυτό το διάστημα, καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας ένα διαφορετικό είδος διακυβέρνησης. Δεκάδες μέτρα και πρωτοβουλίες πιστοποιούν αυτό το νέο το νέο είδος. Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες, αυτή τη φορά εντός της χώρας. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η μάχη των μαχών για να αλλάξουμε το κράτος ώστε να γίνει ποιο φιλικό για τον πολίτη και εχθρικό για το ρουσφέτι. Όλα αυτά όμως απαιτούν ισχυρή λαϊκή εντολή»

«Παρά τις δυσκολίες είμαι σίγουρος πως τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι πιο προσηλωμένοι στο στόχο μας. Διαβεβαιώνω πως δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των αξιών μας. Να δώσουμε όλοι μαζί με ψυχραιμία την μάχη να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της».

Πηγή: www.newsbeast.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου