Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Εικόνες «πολέμου» στην Κω: Με πυροσβεστήρες και γκλομπ απωθούν τους μετανάστες

Εικόνες «πολέμου» στην Κω: Με πυροσβεστήρες και γκλομπ απωθούν τους μετανάστες

Οι μετανάστες αρνούνται να μπουν στο γήπεδο της πόλης και ζητούν άμεσα τα χαρτιά τους - Στέλνουν εσπευσμένα διμοιρίες των ΜΑΤ στο νησί - Πρώτο θέμα σε BBC, Associated Press, Daily Mail η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα ελληνικά νησιά με δυσφημιστικά δημοσιεύματα

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τους μετανάστες που καθημερινά καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να βρει άμεσα μια λύση για το πρόβλημα.

Μια ημέρα έπειτα από το περιστατικό με τον Αστυνομικό, ο οποίος χαστούκισε έναν μετανάστη στην Κω, νέες εικόνες ντροπής και βίας φτάνουν από το νησί, την ώρα μάλιστα που ο δήμαρχος ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.

Η νέα ένταση στο νησί ξεκίνησε με αφορμή την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας.

Ωστόσο, οι μετανάστες δεν δέχονται σήμερα να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών.

Έτσι, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών.
Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, οι μετανάστες είχαν κλείσει κεντρικό δρόμο της πόλης και παρεμπόδιζαν τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή.



Μάλιστα, ένας αναγνώστης ο οποίος επικοινώνησε με το protothema.gr έστειλε το παρακάτω βίντεο από την Κω στο οποίο απεικονίζονται μετανάστες να πετούν μπουκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα σε κεντρικό δρόμο του νησιού. Ο ίδιος ανέφερε πως οι μετανάστες είχαν κατασκηνώσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Βασιλέως Γεωργίου και αρνούνταν να μπουν στο στάδιο, ζητώντα άμεση προώθηση.



Ωστόσο, σε νέες φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε το Associated Press και οι οποίες κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου, απεικονίζονται βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στην Κω, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου με σκοπό την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στο γήπεδο του νησιού.

Στις εικόνες απεικονίζονται αστυνομικοί να προσπαθούν να απωθήσουν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

Η Daily Mail, στην ιστοσελίδα της οποίας τα επεισόδια την Κω είναι πρώτο θέμα, γράφει ότι οι αστυνομικοί -κάποιοι με πολιτικά- προσπάθησαν να επιβάλλουν την τάξη χρησιμοποιώντας γκλομπ και τρομοκρατώντας τον κόσμο.

«Θέλουμε τα χαρτιά μας για να φύγουμε, θέλουμε να φάμε», φώναζαν οι μετανάστες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.



Οι νέες εικόνες από την Κω έρχονται μια ημέρα μετά τον περιστατικό με τον αστυνομικό που χαστούκισε μετανάστη, ενώ κράδαινε και μαχαίρι μπροστά από τους υπόλοιπους μετανάστες που βρίσκονταν στον χώρο. Το θέμα αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Associated Press, Ντάλτον Μπένετ, «ανεβάζοντας» το μεσημέρι της Δευτέρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο εν λόγω αστυνομικός να χαστουκίζει τον μετανάστη, ενώ λίγη ώρα αργότερα είδε το «φως» της δημοσιότητας και το σχετικό βίντεο.

Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο

Στην δραματική δήλωση στην οποία προχώρησε την Τρίτη ο Δήμαρχος του νησιού τονίζει πως στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, σημειώνοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη.

Στη τελευταία -όπως τονίζει- προειδοποίηση που απευθύνει στην Πολιτεία προειδοποιεί πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυρίτσης καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ζητά να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

Όπως υποστηρίζει, το Κράτος είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητά από πρωθυπουργό να δώσει λύση εντός της ημέρας.

«Μετανάστες έδειραν αστυνομικούς»

Πάντως,  λίγη ώρα μετά τη δήλωσή του ο κ. Κυρίτσης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά που έκανε περί ανεξέλεγκτων καταστάσεων είπε ότι πρόκειται για εξέγερση ανθρώπων που δεν μπορούν να τους ελέγξουν, σημειώνοντας ότι στο νησί έχει καταλυθεί κάθε έννοια έννομης τάξης.

Μεταξύ άλλων, όμως, ο δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι μετανάστες έδειραν αστυνομικούς, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Μετανάστες έδειραν αστυνομικούς και σκοτώνονται μεταξύ τους. Έχει καταλυθεί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μάλιστα πως οι αστυνομικοί του νησιού προέβησαν σε κατάληψη του αστυνομικού τμήματος διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα και ότι είναι αποκλεισμένοι από εκατοντάδες ανθρώπους.



Παράλληλα, ανέφερε και μαρτυρίες για ζημιές στην παραλιακή ζώνη της Κω, ενώ επιτέθηκε στην κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει τίποτε παρά μόνο εξαγγελίες.

«Η κύρια υπουργός και ο τοπικός συνεργάτης της βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νησί επιρρίπτουν μόνο ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση», είπε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι τις επόμενες ώρες μεταβαίνουν στο νησί δύο διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας.

http://www.protothema.gr/greece/article/499853/kos-metanastes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου