Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΣΟΥΗΔΙΑ: Ο στρατός δεν είναι ευπρόσδεκτος στην εθνική εορτή της χώρας γιατί μπορεί να βλαφτούν τα αισθήματα των «νέων Σουηδών»…

Η Εθνική Εορτή στην Σουηδία πρέπει να αφορά τους "νέους Σουηδούς", σύμφωνα με Σουηδούς πολιτικούς. Ως εκ τούτου, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες στη γιορτή. Ταυτόχρονα, οι Σουηδοί στρατιώτες συνιστάται να μην εμφανίζονται με την στολή τους δημόσια, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για αυτούς.

Από το 1983, η 6η Ιουνίου αποτελεί την Σουηδική Εθνική Ημέρα, δηλ. την επίσημη εθνική εορτή της Σουηδίας και την γιορτή της σουηδικής σημαίας, όπου εορτάζεται η συνένωση του σουηδικού βασιλείου από τον Gustav Vasa το 1523. Από το 2005 είναι αργία, και σε όλη τη χώρα που γιορτάζεται σε διάφορες μορφές.

Για να λέμε την αλήθεια, το "γιορτάζεται" είναι μάλλον λάθος λέξη. Πολλοί δήμοι για παράδειγμα, οργανώνουν «εορτασμούς», όπου υποδέχονται τους «νέους Σουηδούς» (μετάφραση: μη Σουηδούς μετανάστες από όλο τον κόσμο) και σε άλλα μέρη της χώρας, οργανώσεις αριστερών καίνε τη σουηδική σημαία. Μεταξύ του 2005 και του 2008, οι Σουηδοί εθνικιστές οργάνωναν μια μεγάλη παρέλαση στην πρωτεύουσα, τη Στοκχόλμη, αλλά έκτοτε οι περισσότεροι εορτασμοί των εθνικιστών λαμβάνουν χώρα με μικρότερες ομάδες και λιγότερο πολιτικό τρόπο.

Σε ορισμένες γιορτές οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις (Försvarsmakten) συμμετέχουν, αλλά σε ένα δήμο (μέχρι στιγμής), του Umeå (Ούμεο) δεν είναι ευπρόσδεκτοι πλέον. Σύμφωνα με επιστολή των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο δήμος έκρινε ότι "η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων" θα μπορούσε "να υπονομεύσει την γιορτή των νέων Σουηδών".


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου