Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Φονική έκρηξη στο Σουρούτς της Τουρκίας με τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους

Φονική έκρηξη στο Σουρούτς της Τουρκίας με τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους

Δείτε βίντεο-σοκ από την συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης - Βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για το Κομπάνι με δεκάδες νεαρούς να παρακολουθούν - Σκηνές φρίκης με διαμελισμένα πτώματα ακολούθησαν, ενώ τα νοσοκομεία κάνουν έκκληση για βοήθεια

Τη στιγμή της φονικής έκρηξης στο Σουρούτς της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, αποτύπωσε κάμερα καταγράφοντας τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής μελών της οργάνωσης Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF).

Οι συγκλονιστικές σκηνές αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα της έκρηξης που σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισε 100 ακόμα.



Τα πλάνα που μεταδόθηκαν σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς καταγράφουν άψυχα σώματα και διαμελισμένα κορμιά κάτω από δέντρα στον κήπο πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά του Σουρούτς, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το Κομπάνι όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν τον περασμένο μήνα από τις κουρδικές δυνάμεις έπειτα από πολύμηνες σφοδρές συγκρούσεις.

«Τα αρχικά στοιχεία μας οδηγούν σε επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε αξιωματούχος της Άγκυρας στο πρακτορείο Reuters.

Ενας δεύτερος αξιωματούχος έκανε και πάλι λόγο για το Ισλαμικό Κράτος επισημαίνοντας πως η επίθεση μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι «η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να πολεμήσει την τρομοκρατία».

«Είδα πάνω από 20 πτώματα. Πιστεύω ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πάνω από 50», είχε δηλώσει μετά τα πρώτα λεπτά από την έκρηξη στο Reuters ένας νεαρός που βρισκόταν στο σημείο. «Ήταν τεράστια έκρηξη, είμαστε όλοι σοκαρισμένοι», συμπλήρωσε ο άνδρας.

Ο κυβερνήτης του Σουρούτς, Αμπντουλάχ Τσιφτσί, δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάμεσα στο πλήθος να παρείσφρησε καμικάζι αυτοκτονίας, ενώ λέγεται ότι πρόκειται για μία 18χρονη γυναίκα, πληροφορία που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Όπως αναφέρει η τουρκική Zaman η έκρηξη έλαβε χώρα στις 11.50 (τοπική ώρα) μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμάρα, ενώ επισημαίνεται πως τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στην εκδήλωση της Ένωσης Σοσιαλιστικής Νεολαίας είχαν ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ. Μάλιστα, τη στιγμή που ο φερόμενος καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, τα μέλη της νεολαίας έκαναν λόγο για την ανοικοδόμηση του Κομπάνι και άπλωναν ένα σχετικό πανό.



Σε ανακοίνωση μετά το συγκλονιστικό συμβάν, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, δήλωσε πως «η τρομοκρατική ενέργεια» οδήγησε στο θάνατο 30 ανθρώπους και τραυμάτισε 100 ακόμα, ωστόσο λέγεται πως ο αριθμός θα αυξηθεί.

«Τους καλούμε όλους να παραμείνουν ενωμένοι και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους μπροστά στην τρομοκρατική αυτή επίθεση που έχει στόχο την ενότητα της χώρας», τόνισε η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, πηγή από νοσοκομείο της περιοχής έκανε έκκληση για αιμοδοσία καθώς υπάρχει έκτακτη ανάγκη. «Ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα παραλαμβάνουν τους τραυματίες. Υπάρχουν πολλοί νεκροί περίπου 30», δήλωσε τοπικός πολιτικός που έσπευσε στο νοσοκομείο να προσφέρει βοήθεια.

Ένας ακόμα τοπικός αξιωματούχους μιλώντας στην Zaman δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για καμικάζι, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος.

«Αν πρόκειται για 18χρονο δεν ξέρουμε, η ομάδα μας και οι δυνάμεις ασφαλείας το διερευνούν. Δεν έχουμε πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Ομάδα ειδικών και πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διενεργούν έρευνα. Θα προχωρήσουμε σε νεότερη ενημέρωση μόλις έχουμε πληροφορία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

http://www.protothema.gr/world/article/494499/foniki-ekrixi-sto-sourouts-tis-tourkias-me-ti-sfragida-tou-islamikou-kratous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου