Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πλήγμα για τον «σουλτάνο» Ερντογάν: Χάνει την αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα

Πλήγμα για τον «σουλτάνο» Ερντογάν: Χάνει την αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα

Ποσοστό 41% συγκεντρώνει το AKP με καταμετρημένο το 98% των ψήφων - Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού συγκεντρώνει 12,5%, πάνω από το ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στο τουρκικό Κοινοβούλιο 

Αρκετές ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες στην γειτονική χώρα και μετά από καταμέτρηση περίπου του 98% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 41% όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση, την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

http://www.protothema.gr/world/article/482600/tourkikes-ekloges-436-sugedronei-to-akp-me-katametrisi-ton-23-ton-psifon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου