Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Κουβέιτ: Έκρηξη σε σιιτικό τέμενος - Τουλάχιστον 13 νεκροί

Κουβέιτ: Έκρηξη σε σιιτικό τέμενος - Τουλάχιστον 13 νεκροί

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά, σε πολυσύχναστη συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν

Τουλάχιστον 13 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ. Δεκάδες οι τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Το Al Jazeera ωστόσο μεταδίδει ότι οι νεκροί είναι 24.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά, σε πολυσύχναστη συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στη δήλωση αναφέρεται πως ο βομβιστής ονομαζόταν Αμπού Σουλεϊμάν αλ-Μουάχεντ και προστίθεται πως ο στόχος ήταν ένας ναός των σιιτών.

Το σιιτικό Ισλάμ είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη από πλευράς πιστών παραλλαγή της μουσουλμανικής πίστης.  Το 10%-20% των μουσουλμάνων παγκοσμίως είναι σιίτες, ενώ το 75%-90% είναι σουνίτες.

Οι σιίτες αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράν, το Ιράκ, το Μπαχρέιν και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο σε πολλές σουνιτικές μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν σημαντικές σιιτικές μουσουλμανικές μειονότητες.

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, οι μεγαλύτερες τζιχαντιστικές σουνιτικές οργανώσεις, στοχοποιούν πολλές φορές τους σιίτες ως «αιρετικούς και απίστους».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση

«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο σιϊτικό τέμενος Al-Shadeq της Πόλης του Κουβέιτ. Η δολοφονική αυτή επίθεση, πέρα από μία ακόμη παράλογη πράξη βίας του Ισλαμικού Κράτους, συνιστά και ένα μισαλλόδοξο χτύπημα στον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής.

Οι τρομοκράτες θα βρουν απέναντί τους ενωμένους όλους τους λαούς που μάχονται κατά της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση του Κουβέιτ».

http://www.protothema.gr/world/article/487987/kouveit-ekrixi-se-siitiko-temenos-toulahiston-treis-nekroi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου