Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

11 πρόεδροι και μία βασίλισσα...

Λίγες φωτογραφίες που μας βάζουν σε πολλές σκέψεις...

Κατά την περίοδο της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ (από το 1952) έχει αλλάξει 11 φορές χέρια η προεδρία των ΗΠΑ...



Queen Elizabeth with Barack Obama (44oς πρόεδρος)


Queen Elizabeth with George W. Bush (43ος)



Queen Elizabeth with Bill Clinton (42ος)



Queen Elizabeth with George Bush (41ος)



Queen Elizabeth with Ronald Reagan (40ος)















Queen Elizabeth with Jimmy Carter (39ος)



Queen Elizabeth with Gerald Ford (38ος)


















Queen Elizabeth with Richard Nixon (36ος)


Queen Elizabeth with John F. Kennedy (35ος)


Queen Elizabeth with Dwight D. Eisenhower (34ος)


Queen Elizabeth with Harry S. Truman (33ος)

Ενώ στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρώην πρόεδρο Hoover που υπήρξε ο 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ...



Πέρα από το προφανές -περισσότερο από μισό αιώνα παγκόσμιας ιστορίας κάτω από τη σκιά της ίδιας γυναικείας βασσιλικής φιγούρας που "επιβιώνει" των ανδρών-ηγετών των ΗΠΑ...
οι "γαλαζοαίματοι" της Βρετανίας φέρεται να είναι μέρος μιας σειράς σχεδίων, αποικιών και εξαρτήσεων που χάνονται στα βάθη των αιώνων, ενώ ακόμη και σήμερα έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο πολλών κρατών, μολονότι δεν θεωρούνται πλέον "αποικίες"... Οι εξελίξεις ,βλέπετε, έφεραν πιο "αόρατους" τρόπους εξάρτησης χωρών στο προσκήνιο... Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι πραγματικοί ηγέτες του κόσμου σπάνια δείχνουν τη δύναμή τους δημόσια και αφήνουν κάποιους άλλους στο προσκήνιο να παίζουν το ρόλο αυτό... Για να παραμείνουμε στο παράδειγμα τής Βρετανίας: είναι γνωστό πως οι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί χρειάζονται το "οκ" της βασίλισσας -ακόμη και πολύ πριν προταθούν καν για την εκλογή τους στη θέση αυτή- κι ας μην γίνετε ιδιαίτερα εμφανές στα πλήθη...

Για πιο λόγο άλλωστε να συγκεντρώνουν πάνω τους τη δυσαρέσκεια των μαζών;...

Αξίζει ωστόσο μια ματιά στις πληροφορίες από τη wikipedia:

Η Ελισάβετ Β' (Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, αγγλ. Elizabeth Alexandra Mary, γεννημένη την 21η Απριλίου 1926) είναι η βασίλισσα δεκαέξι κυρίαρχων κρατών, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα.
Ο τίτλος που φέρει είναι:
Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης.
Άλλοι τίτλοι που κατέχει είναι:
Οι δεκαπέντε χώρες (όλες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) στις οποίες είναι βασίλισσα είναι γνωστές ως Κοινοπολιτειακά Βασίλεια(Commonwealth Realms), και εκπροσωπείται από τους Γενικούς Κυβερνήτες. Είναι βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους. Χώρες στις οποίες η Ελισάβετ Β΄ είναι Αρχηγός Κράτους:
Η Ελισάβετ Β΄ είναι η Αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών η οποία αποτελείται από 53 χώρες, πρώην βρετανικές αποικίες.

Πέρα από τις χώρες όμως στις οποίες θεωρείται αρχηγός κράτους αξίζει να γνωρίζουμε και τις γραμμές που τη συνδέουν με την Ελλάδα και τη Γερμανία... μέσω των "γαλαζοαίματων" της Ευρώπης... και ας έχουμε κατά νου τις διασυνδέσεις των Μαουντμπάτεν με την περιβόητη WWF, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) κα "διαβόητες" Λέσχες Τραπεζιτών και γαλαζοαίματων που.... μόνο το καλό των λαών της Γης δεν έχουν στο μυαλό τους...

Οικογένεια

Παντρεύτηκε τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου (γεννήθηκε ως Πρίγκιπας της Ελλάδος) στις 20 Νοεμβρίου 1947. Το ζευγάρι είναι μακρινά ξαδέλφια ως απόγονοι του Βασιλιά Χριστιανού Θ' της Δανίας. Η Ελισάβετ είναι δισέγγονη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας (συζύγου του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄του Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία ήταν αδελφή του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδος. Ο Φίλιππος είναι εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδος από τον πατέρα του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας. Βασίλισσα Αλεξάνδρα και Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδαςήταν παιδιά του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας και έτσι η Ελισάβετ είναι τρισέγγονή του και ο Φίλιππος δισέγγονός του. Πιο συγκεκριμένα, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος είναι τρίτα ξαδέλφια από τη γραμμή της Βασίλισσας Βικτώριας, ενώ από την γραμμή του Βασιλιά Χριστιανού Θ' της Δανίας, ο Φίλιππος είναι τρίτος θείος της Ελισάβετ.
Γνωρίστηκαν στην Αγγλία όπου ο Φίλιππος υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό μέσω του θείου του Φιλίππου, Λόρδου Μαουντμπάτεν (του τελευταίου Αντιβασιλέα των Ινδιών). Ο Φίλιππος πήρε τη Βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Δούκα λίγο πρίν παντρευτεί, και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον Ελληνικό Θρόνο. Πήρε το επίθετο της μητέρας τουΠριγκίπισσας Αλίκης, Μαουντμπάτεν. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά:
Στις 8 Απριλίου 2005 παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς,Δούκισσα της Κορνουάλης τώρα.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1992 παντρεύτηκε τον Τίμοθι Λώρενς.
Από τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τη νύφη της Σόφη Κόμισσα του Ουέσσεξ, και τα εγγόνια της Πρίγκιπα Ουίλιαμ , Πριγκίπισσα Βεατρίκη και Ζάρα Φίλιπς.

Η Ελισάβετ είχε μάλιστα και την τελεοπτική πρωτιά live στέψης μέσω Eurovision...

Μονάρχης

Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας και των άλλων Βασιλείων και περιοχών, μετά τον θάνατο του πατέρα της,Γεωργίου ΣΤ', στις 6 Φεβρουαρίου του 1952. Η ανακήρυξή της ως Βασίλισσα έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 1952, από τα Ανάκτορα του Αγίου Ιωάννη και η Στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου του 1953 στοΑβαείο του Γουεστμίνστερ. Ήταν η πρώτη Στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο το κόσμο, και η πρώτη απ΄ ευθείας μετάδοση της EBU(Eurovision).

Η Βασιλική Οικογένεια προέρχεται από τον Οίκο των Ουίνδσορ, του οποίου ο παλαιός κλάδος προέρχεται από τον Οίκο Σάξ-Κόμπουργκ και Γκόθα και τον Οίκο του Αννοβέρου ενώ ο νεότερος κλάδος, από τη γραμμή Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ του Οίκου του Ολδεμβούργου (του αρχαιότερου Βασιλικού Οίκου, Δανία). Το1960, η Ελισάβετ υπέγραψε πράξη που προβλέπει ότι όλοι οι απόγονοί της θα είναι γνωστοί ως Οίκος και Οικογένεια Ουίνδσορ, και ότι όταν χρειασθούν επίθετο, αυτό θα είναι : Μαουντμπάτεν - Ουίνδσορ. Το Μαουντμπάτεν είναι το επίθετο που πήρε ο σύζυγός της, Φίλιππος, λίγο πρίν παντρευτούν, το οποίο είναι της μητέρας του. Το κανονικό επίθετο του Φιλίππου είναι Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουρκ-Γλύξμπουργκ αλλά δεν υιοθετήθηκε διότι ήταν πολύ γερμανικό όταν παντρεύτηκαν το 1947, λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στα πλαίσια του Συντάγματος είναι η ισχυρότερη Αρχηγός Κράτους στον κόσμο παρότι, πρακτικά, ασκεί ελάχιστη πολιτική εκτελεστική δύναμη.
Όταν οι αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ανεξαρτητοποιήθηκαν, η βασίλισσα απέκτησε πρόσβαση στους νεοσύστατους θρόνους κάθε αντίστοιχου κράτους ώστε για πολλά χρόνια παρέμεινε μονάρχης 32 εθνών, εκ των οποίων τα μισά κατόπιν απέκτησαν αβασίλευτη δημοκρατία.
Το 1990 ανακηρύχθηκε η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, αλλά από τις επόμενες χρονιές δεν συμπεριλαμβάνεται η κρατική περιουσία που παρακολουθεί τον θεσμό της Μοναρχίας, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνεται στις λίστες. Από το 1992 πληρώνει φόρους εισοδήματος. Το κόστος της Μοναρχίας (2006) έχει υπολογιστεί σε 0,80 ευρώ το χρόνο για κάθε Βρετανό πολίτη.
Το περιοδικό Φορμπς υπολόγιζε την περιουσία της στα 600 εκατ. αμερικανικά δολάρια,[1] όμως το Μπάκιγχαμ με επίσημες ανακοινώσεις του έκανε λόγο για υπερεκτιμημένες δηλώσεις.[2]Παρότι η Βασιλική Συλλογή υπολογίζεται σε αξία γύρω στις 10 δις λίρες, διατηρείται για τους διαδόχους της και για το βρετανικό έθνος , όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το κάστρο του Ουίνδσορ και άλλα.[3][4] Η Ελισάβετ, όπως και πολλοί προκάτοχοί της, δεν αρέσει τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως κατοικία και θεωρεί σπίτι της τοΚάστρο του Ουίνδσορ.[5]

Διάρκεια

Είναι μία από τους Μονάρχες με τα περισσότερα χρόνια στο θρόνο.Στη χώρα της, στις 20 Δεκεμβρίου του 2007, ξεπέρασε τα χρόνια βασιλείας της Βικτωρία που πέθανε το 1901 έχοντας συμπληρώσει 81 χρόνια, 7 μήνες και μία ημέρα ζωή. [6]

Αξίζει πάντως κάποια στιγμή να πάμε πίσω στην ιστορία να δούμε από που και πως ξεκίνησαν οι πρώτοι βασιλιάδες της Ευρώπης ... και να δούμε πως πραγματικά συνδέονται με τις σημερινές δυναστείες...

1 σχόλιο: